» HUR ANLÄGGER JAG EN NY GRÄSMATTA?

 1. Området skall vara väldränerat, grovplanerat och bearbetat med en spade eller jordfräs till ett djup av ca 30 cm.
 2. Lätta sandjordar förbättras med 3-6 cm torvmull. Styv lerjord ersätts med gräsmattejord 20-30 cm tjockt. Hasselfors har en mullrik och stabil jord, sållad och lätthanterad för anläggning av gräsmattor. Ring 020-505070 så tipsar de dig vad du kan köpa denna jord i närheten där du bor.
 3. Grundgödsla med ett fullgödselmedel, 5-8 kg per 100 kvm. Fräs ner gödseln i jorden ungefär 10 cm.
 4. Finplanera och jämna ut marken med en kratta. Ta bort alla större stenar, rötter eller liknande. Om jorden är lös bör Du välta den med en belastad gallervält.
 5. Mät upp ytan. Om den är stor kan det vara bra att dela upp den i mindre områden. Du kan då dela upp gräsfröblandningen i mindre portioner, vilket gör det enklare att fördela jämnt. På förpackningen ser du hur mycket gräsfrö som går åt. Jag rekommenderar Weibulls Extra Green, som ger en tät och exklusiv gräsmatta som tål det mesta och ger färre klippningar. Passar därför också särskilt bra för dig som skaffar en robotklippare, eftersom färre klippningar förlänger robotens livslängd, och vid skuggiga partier Weibulls Skugga.
 6. Så alltid i fuktig jord. Försök att så så jämnt som möjligt för att undvika ojämnheter i spridningen. Lättast är att sprida ut fröna för hand. Man kan också använda en spridarvagn, men enligt min erfarenhet fungerar det inte så bra.
 7. Mylla ner fröna grunt med en lövräfsa.
 8. Platta till ytan helst med en gallervält så att fröna trycks mot den fuktiga jorden.
 9. Frön och det översta lagret av jorden (ca 1-2 cm) måste hållas konstant fuktigt 3-4 veckor efter sådden. Vattna försiktigt efter behov.
 10. Vänta med den första klippningen tills gräset är 5-7 cm högt. Klipp aldrig mer än en tredjedel (2-3 cm) per gång. Använd alltid uppsamlare när Du använder en rotorklippare eller en cylinderklippare.
 11. Följ sedan mitt skötselprogram för gräsmattor. Eventuellt ogräs som kommer upp, bekämpar Du året efter sådden med Stroller Plus+ Kombi

 

 

 

 

» FÄRDIG GRÄSMATTA…

…. är det bästa alternativet när man snabbt vill ha en grönskande miljö för en villaträdgård. Se till att du får ett lågväxande gräs som endast innehåller en blandning av rödsvingel och ängsgröe. Jag rekommenderar därför den gräsmatta som är sådd med Extra Green. Ring och tala med Marie Benntoft på Weibulls Horto, telefon 0414-443714, eller skriv ett mail marie.benntoft@weibullshorto.se så får du pris, frakt och leveranstid.

 

 

 

» SÅ HÄR LÄGGER DU DIN FÄRDIGA GRÄSMATTA

Samma förberedelse som när Du skall så Din matta. Se ovan. Ett gediget förarbete är A och O för att nå ett lyckat resultat.

 

 

» UTLÄGGNING AV MATTAN

Kratta ytan lätt före utläggningen. Börja läggningen vid en rak kant och lägg sedan gräslängderna i tegelstensförband, så att tvärskarvarna inte kommer mitt för varandra. Pressa samman skarvarna noga. För att undvika fotavtryck kan man lägga en planka på den redan lagda gräsmattan och arbeta utåt. För att undvika luftfickor måste Du gallervälta gräsmattan så att rötterna får kontakt med underlaget. Lägg gärna en tyngd på gallervälten för att öka trycket. Omedelbart efter att läggningen är klar, vattnar Du så rikligt att mattan och underlaget ordentligt genomvattnas. Lyft ett hörn på en rulle och kontrollera att vattnet verkligen trängt ner en bra bit ner i jorden.

 

 

 

» SKÖTSEL

Under de 2-3 första veckorna måste mattan vattnas regelbundet. Den får absolut inte torka ut. Börja klippningen när gräset är 7-8 cm högt. Klipp aldrig mer än en tredjedel åt gången. Använd alltid uppsamlare och helst en cylinderklippare med vält av märket Klippo eller Gardena. Ca 3-4 veckor efter utläggningen gödsla gräset med Weibulls Super Gramino, 2-3 kg per 100 kvm, Bayer Stroller PLUS Gräsgödsel eller Florovit Gräsgödning. Följ sedan mina skötselråd månad för månad och Du kommer att få en vacker, tät, moss- och ogräsfri matta.
 

Lycka till!